Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Felluce’de henüz ilerleme yok'

Irak Ordusu’na bağlı Anbar Askeri Konseyi Üyesi Albay Düleymi, 3 gün önce Felluce kent merkezini kurtarmak için başlatılan operasyonun IŞİD’in direnişini kıramadığını söyledi



Irak Ordusu’na baÄŸlı Anbar Askeri Konseyi Ãœyesi Albay Velid Düleymi, "Ordu hâlâ Felluce’nin sınırlarında IŞİD ile çatışıyor. Henüz IŞİD’in savunmasını delip kente girebilmiÅŸ deÄŸil" diye konuÅŸtu.

IŞİD’in BaÄŸdat’ın 50 kilometre batısında yer alan Felluce kentinin güney cephesinde, her türlü silah ve füzeyi kullandığını söyleyen Iraklı Albay, örgütün kuzey cephede ise bomba yüklü araç saldırılarına ağırlık verdiÄŸini belirtti.

Irak ordusu Felluce kırsalındaki bazı bölgeleri IŞİD'den geri almıştı. Garma örgütün güçlü olduğu, ancak ordunun geri alabildiği önemli bölgelerden biri.

Irak resmi televizyonuna göre, Irak BaÅŸbakanı Haydar Ä°badi Felluce’deki askeri operasyonun yönetim merkezine ziyaret gerçekleÅŸtirdi.

Ağırlıklı olarak nüfusu Sünnilerden oluÅŸan Felluce kenti, 2014 yılında toprağını büyük oranla geniÅŸleten IŞİD’in eline geçen ilk kentti.

UNICEF: FELLUCE'DE 20 BİN KİŞİ TEHLİKEDE

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Irak Temsilcisi Peter Hawkins, IŞİD’e karşı operasyonların sürdüğü Felluce'de, çocukların birtakım tehlikelere maruz kaldığını belirterek, kentteki gıda stoklarının da bitmek üzere olduÄŸu uyarısında bulundu.

Felluce'deki çocuklara dair yaptığı yazılı açıklamada kentteki şiddetin giderek arttığına dikkati çeken UNICEF Irak Temsilcisi Hawkins, "Felluce'de en az 20 bin çocuk yaşıyor. Kentteki gıda stokları bitmek üzere ve temiz su bulma sıkıntısı yaşanıyor. Operasyonlar başladığından beri az sayıda aile Felluce'yi terk edebildi. Bazı aileler oluşturulan iki kampa yerleşirken, bir kısmı da akrabalarına sığındı" ifadelerini kullandı.

Hawkins, açıklamasına şöyle devam etti:

"Aşırı şekilde şiddete maruz kalan çocukların korunmasıyla ilgili endişe söz konusu. Çocuklar, çatışmalarda kullanılmak üzere zorla alıkoyma, zorlu güvenlik kontrolleri ve ailelerinden ayrılma riskiyle karşı karşıya bulunuyor. Çatışmalar için zorla alıkonulan çocuklar hayatları ve geleceklerinin tehlikede olduğunu görüyorlar. Ancak büyüklerin savaşındaki çatışmalarda kullanmak için silah taşımaya zorlanıyorlar."

UNICEF yetkilisi açıklamasında, Felluce'deki çocukların korunması, oradan güvenli şekilde çıkışlarının sağlanması ve Felluce'yi terk eden siviller için güvenli ortamın oluşturulması çağrısında bulundu.

Ordu güçleri, polis teÅŸkilatına baÄŸlı unsurlar, Åžii milislerden oluÅŸan HaÅŸdi Åžabi ve Sünni aÅŸiret güçleri 2014'ten bu yana IŞİD’in kontrolünde bulunan Anbar eyaletine baÄŸlı Felluce'yi geri almak amacıyla 23 Mayıs'ta ortak operasyon baÅŸlatmıştı. 30 Mayıs’ta da kentin kuÅŸatma altına alınmasının tamamlanmasından sonra ordu, kente giriÅŸ operasyonuna baÅŸlandığını açıklamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.